تاریخچه

گروه فیزیک دانشگاه شهید بهشتی به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از دانشکده علوم در سال ۱۳۴۶ شمسی تاسیس شد. دوره کارشناسی‌ارشد در سال 1368 و دوره دکتری فیزیک در سال 1372 راه‌اندازی شد. پژوهشکده لیزر و پلاسمای دانشگاه شهید بهشتی با مشارکت تعدادی از اعضای هیات‌علمی گروه فیزیک تاسیس شده است. به مرور زمان و با جداشدن گروه‌های زمین‌شناسی، ریاضی، گیاهان دارویی، علوم و فنون هسته‌ای (مهندسی هسته‌ای فعلی)، زیست‌شناسی و شیمی نهایتا دانشکده علوم به دانشکده فیزیک تغییر نام یافت.
دانشکده فیزیک دانشجویان را در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی‌ارشد و دکتری در حوزه‌های فیزیک نظری و تجربی تربیت می‌کند. به‌دلیل کیفیت بالای آموزشی و تراز بین‌المللی فعالیت‌های پژوهشی این دانشکده اولویت بالایی در انتخاب توسط متقاضیان دوره‌های مختلف دارد. این دانشکده در قالب چندین تفاهم‌نامه بین‌المللی، همکاری‌های گسترده‌ای با موسسات و دانشگاه‌های معتبر دنیا دارد دارد و اعضای آن ارتباط و همکاری‌های علمی و پژوهشی دایمی با سایر دانشگاه‌ها و مراکز علمی در داخل و خارج کشور دارند. دانش‌آموختگان این دانشکده در شرکت‌ها و واحدهای صنعتی مختلف دولتی و خصوصی مشغول به‌کار می‌شوند و در صورت علاقه به ادامه فعالیت آکادمیک برای تحصیل در مقاطع بالاتر و یا فعالیت‌های پژوهشی جذب دانشگاه‌های بسیار معتبر داخلی و خارجی می‌شوند.
دستاوردهای پژوهشی
برون‌دادهای پژوهشی دانشکده فیزیک از نظر کمی کیفی جایگاه بالایی دارد به‌طوری که سرانه مقاله نمایه شده در سامانه اسکوپوس برای هر عضو هیات‌علمی این دانشکده حدود 4 (دو برابر میانگین دانشگاه شهید بهشتی) و سرانه مقاله‌ها در چارک اول این سامامه حدود 5/2 (چهار برابر میانگین دانشگاه) بوده است.

برخی افتخارات کسب شده توسط اعضای هیات‌علمی این دانشکده:
  • سه استاد نمونه کشوری (سال‌های 1378 و 1391 و 1397)
  • سه برنده پژوهش‌های كاربردی در جشنواره بین‌المللی خوارزمی (سال‌های 1378 و 1385 و 1395)
  • دو برنده پژوهش‌های بنیادی در جشنواره جوان خوارزمی و بین‌المللی خوارزمی (1386 و 1392)
  • دو عضو فدارسیون سرآمدان علمی ایران (بین سال‌های 1393 تا 1401)
  • کسب دیپلم افتخار از مسابقه سالانه جهانی گرانش (2014)
  • کسب جایزه بین‌المللی Buchalter در کیهان‌شناسی (2016)
  • دو مدیر پژوهشی برتر کشوری (سال‌های 1385 و 1389)
  • سه برنده جایزه دکتر کاظمی آشتیانی (سال‌های 1391 و 1393 و 1394)
همکاری‌های علمی
ارتباطات علمی
دانشکده فیزیک ۲۴ عضو هیات‌علمی (۷ نفر در مرتبه استادی، 13 نفر در مرتبه دانشیاری و ۴ نفر در مرتبه استادیاری) دارد. سه نفر از اعضا به طور همزمان عضو وابسته پژوهشکده لیزر و پلاسما، یک نفر عضو وابسته به دانشکده شیمی و یک نفر هم عضو وابسته به پژوهشکده علوم‌شناختی است. همچنین پنج نفر از اعضای هیات‌علمی این دانشکده به‌عنوان محقق غیرمقیم به پژوهشکده‌های فیزیک، نجوم، علوم نانو و ذرات بینادی پژوهشگاه دانشهای بنیادی (IPM) وابسته‌اند. اعضای هیات‌علمی این دانشکده در سطوح مختلف مدیریت و سیاست‌گذاری علمی دانشگاه و کشور مشارکت دارند و از جمله ریاست (سه دوره) و معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه شهید بهشتی، ریاست دانشگاه آزاد اسلامی، ریاست سازمان ملی استعدادهای درخشان، دبیر کلی سازمان ملی یونسکو و معاونت بنیاد ملی نخبگان را عهده‌دار بوده‌اند و در بنیادهایی مانند فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، انجمن فیزیک ایران و انجمن نجوم ایران عضویت دارند. هرساله چندین کنفرانس ملی و بین‌المللی به میزبانی دانشکده فیزیک و دبیری اعضای هیات‌علمی آن برگزار می‌شود. 
تفاهم‌نامه‌ها و روابط بین‌المللی
با حمایت مدیریت همکاری‌های علمی بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی، این دانشکده چندین تفاهم‌نامه‌ی همکاری با موسسات و دانشگاه‌های معتبر بین‌المللی از جمله سرن (CERN)، مرکز بین‌المللی فیزیک نظری (ICTP)، دانشگاه کازان، دانشگاه والنسیا و غیره برای گذراندن دوره‌های فرصت مطالعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اعضای هیات‌علمی و برگزاری دوره‌های دکتری مشترک منعقد کرده‌ است. اعضای هیات‌علمی دانشکده فیزیک ارتباطات گسترده‌ای با پروژه‌ها و دانشگاه‌های معتبر خارجی (پروژه ماهواره پلانک و برخورددهنده اف.سی.سی.) و داخلی (رصدخانه ملی) و سایر مراکز علمی کشور از جمله پژوهشگاه دانش‌های بنیادی (IPM)، فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، انجمن فیزیک ایران و انجمن نجوم ایران دارند و هر ساله میزبانی کنفرانس ملی و بین‌المللی مختلفی در دانشگاه شهید بهشتی را به‌عهده می‌گیرند.
فضاها و امکانات
فضای آموزشی و آزمایشگاه‌های پژوهشی با مساحت 1740 متر مربع شامل 7 کلاس درسی، 5 آزمایشگاه آموزشی و 8 آزمایشگاه تحقیقاتی است. آزمایشگاه‌های آموزشی شامل:
  • آزمایشگاه فیزیک پایه 1 و 2
  • آزمایشگاه فیزیک پایه 3 و 4 و حالت جامد
  • آزمایشگاه اپتیک
  • آزمایشگاه الکترونیک
  • آزمایشگاه پیشرفته فیزیک
آزمایشگاه پژوهشی:
  • اپتیک
  • اپتیک غیرخطی
  • لیزر
  • الکتروسرامیک
  • سنتز نانو مواد
  • اسپینترونیک
  • دستگاه‌های AFM و UV-Vis
  • آزمایشگاه میان‌رشته‌ای
همچنین یک کارگاه ماشین‌افزار خدمات فنی به آزمایشگاه‌ها اریه می‌دهد.
خوشه محاسباتی دانشکده با داشتنن حدود صد پردازنده در اختیار پژوهش‌های مبتنی بر محاسبات سنگین (HPC) است.
مرکز نوآوری دانشکده فیزیک در حال تاسیس است تا با حمایت از ایده‌های خلاقانه دانشجویان و اعضای هیات‌علمی دانشکده قابلیت تجاری‌سازی این ایده‌ها آزموده و تقویت شود.

تالار ابن‌هیثم با گنجایش 110 نفر در طبقه همکف دانشکده واقع شده و در همه ایام سال میزبان کنفرانس‌های ملی و بین‌المللی، سمینارهای هفتگی دانشکده و سایر رویدادهایی است کـه توسط گروه‌های و انجمن علمی دانشجویی برگزار می‌شود. همچنین یک سایت کامپیوتری و دو سالن مطالعه برای استفاده دانشجویان در داخل ساختمان اصلی قابل دسترسی است. کتابخانه اشتراکی دانشکده‌های فیزیک و شیمی و ریاضی دارای مخزن باز شامل 11550 جلد کتاب فارسی و 16652 جلد کتاب لاتین و نزدیک به هزار عنوان پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد و رساله دکتری فیزیک است و یک سالن مطالعه به مساحت 450 متر مربع دارد. دفتر انجمن علمی دانشجویی در طبقه هم‌کف دانشکده قرار دارد. محوطه بیرونی دانشکده دارای یک فضای سبز وسیع و دل‌انگیز است که در آن مکان‌های متعددی برای مطالعه، استراحت و تفریح (فوتبال دستی و پینگ پونگ) دانشجویان آماده شده است.
پیوندها:
وب‌سایت انجمن علمی دانشجویی فیزیک دانشگاه