طرح غدير چيست؟
ماموريت اصلي كتابخانه هاي دانشگاهي، فراهم كردن امكان دسترسي اعضاي هيأت علمي، دانشجويان و پژوهشگران به اطلاعات علمي و فني سازمان يافته براي توسعه دانش است اما به دلايل گوناگون از جمله رشد روز افزون دانش بشري و تعداد فزاينده اي منابع اطلاعاتي كه دردنيا منتشر مي شود از يك طرف و محدوديتهاي گوناگون كتابخانه ها از جمله محدوديت منابع مالي از طرف ديگر، نمي توان ازكتابخانه ها انتظار داشت كه نيازهاي اطلاعاتي افراد زير پوشش خود را تنها با استفاده از منابع خودشان پاسخ گويند. اين واقعيت باعث شده است كه استفاده از اصطلاح «دسترسي به منابع» به جاي«مالكيت منابع» در كتابخانه ها معمول شود و برنامه هايي پديد آيند كه كتابخانه ها بتوانند از منابع يكديگر براي پاسخ به نياز مراجعان خود استفاده كنند. يكي از مهمترين هدفهاي چنين برنامه هايي افزايش دسترسي به منابع كتابخانه هاست كه اين منابع مي توانند مواد كتابخانه اي، خدمات كتابخانه اي، نيروي انساني، تجهيزات, فضا و ساير تسهيلات كتابخانه ها باشند. دسترسي به اين منابع مي تواند به صورت غير مستقيم و از طريق ارتباط كتابخانه ها با يكديگر يا مستقيم و از طريق مراجعه خود استفاده كنندگان به كتابخانه ها باشد.
مزاياي استفاده از طرح غدير چيست؟
يكي از مهمترين هدفهاي چنين برنامه هايي افزايش دسترسي به منابع كتابخانه هاست كه اين منابع مي توانند مواد كتابخانه اي، خدمات كتابخانه اي، نيروي انساني، تجهيزات, فضا و ساير تسهيلات كتابخانه ها باشند. دسترسي به اين منابع مي تواند به صورت غير مستقيم و از طريق ارتباط كتابخانه ها با يكديگر يا مستقيم و از طريق مراجعه خود استفاده كنندگان به كتابخانه ها باشد.
چه کساني مي توانند عضو اين طرح شوند؟
فقط دانشجويان تحصيلات تکميلي (کارشناسي ارشد و دکتري) و اعضا هيات علمي مي توانند از اين طرح استفاده نمايند.
چگونگي استفاده از طرح غدير
براساس اين طرح، افراد زير پوشش بايد به محلي كه در سياهه موسسه ها و افراد زير پوشش و واحدهاي مبدا براي آنها به عنوان «مبدا» تعيين شده است مراجعه و تقاضاي عضويت خود را ارائه كنند. مبدا، با انجام مراحلي به هر فرد يك كارت عضويت در طرح و 3 كارت امانت ارائه مي كند. اعضاي طرح با استفاده از كارت اول مي توانند مستقيما به كليه كتابخانه هاي زير پوشش مراجعه و از تمامي خدمات آنها در محل استفاده كنند و در صورت نياز، با سپردن هر كارت امانت يك جلد كتاب را كه طبق مقررات كتابخانه امانت دادني باشد براي مدت 3 هفته به امانت گيرند.
چه کتابخانهاي تحت پوشش طرح غدير هستند
كتابخانه ها: براساس اين طرح تعداد 235 كتابخانه وابسته به 66 دانشگاه و موسسه پژوهشي در وزارت علوم,تحقيقات و فناوري به صورت داوطلبانه منابع خود را مستقيما" در اختيار اعضا قرار مي دهند. اين كتابخانه ها در مجموع داراي بيش از 5/5 ميليون جلد كتاب، حدود 40 هزار عنوان نشريه ادواري و بيش از 10 هزار عنوان پايان نامه و رساله (تكراري و غير تكراري) هستند.
افراد : براساس دستورالعمل وزير محترم فرهنگ و آموزش عالي، اعضاي هيأت علمي رسمي و پيماني و دانشجويان تخصيلات تكميلي وزارت علوم,تحقيقات و فناوري مي توانند به عضويت اين طرح در آيند، مگر درمواردي كه كتابخانه اي به عضويت طرح در نيامده باشد و به اين ترتيب افراد وابسته به سازمان متبوع آن كتابخانه نيز نخواهند توانست به عضويت طرح درآيند.
شرايط و مدارک لازم جهت عضويت در اين طرح
با توجه به تغییر نحوه ارائه خدمات کاربری جهت متقاضیان طرح غدیر, به محض اعلام چگونگی ارائه خدمت از سوی وزارت علوم, تحقیقات و فناوری مراتب به اطلاع کاربران گرامی دانشگاه اطلاع رسانی خواهد شد